Voor Latem en Deurle
  • Home
  • Mandatarissen
  • Contact

Overzicht Programma Punten

1 communicatie en samenwerken leiden tot een efficiënter bestuur
Vooraleer beslissingen te nemen, moet je naar de mensen luisteren. Een optie kan zijn van hoorzittingen te organiseren. Zou het daarnaast geen goede beslissing zijn om iemand in het dorp aan te stellen als “Community Manager”. Die heeft dan als taak om de verschillende organisaties te verbinden, met  hen te dialogeren, informatie uit te wisselen, en vooral zeer aanspreekbaar te zijn. Zodat de talenten in onze dorpen een kans krijgen om zich kenbaar te maken en zich te ontplooien! Een “Community Manager” kan de brug slaan tussen verenigingen en individuen die elkaar niet kennen, of kan optreden als verzoener in moeilijke dossiers zoals het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD), de bibliotheek, ... Wat is het jammer dat dit bestuur zowel Jeugd- als Middenstandsraad liet doodbloeden! Wij willen het intermenselijke contact tussen onze inwoners bevorderen. Ons dorpsweefsel is zo belangrijk.
2 Voor Latem en Deurle is tegen fusies
Er doen allerlei geruchten de ronde, maar hier zeggen we het zwart op wit. Wij zijn tégen een fusie van Latem en Deurle met eender welke buurgemeente, laat staan een stad. Wij zien het als een prioriteit om onze eigenheid te behouden. Ook cultureel betekent de naam "Sint-Martens-Latem" veel, zowel in binnen- als buitenland. Een fusie zou een eind maken aan onze lage gemeentebelastingen. De waarde van onze huizen en gronden zou dalen. Wij zijn ervan overtuigd dat we financieel zelfstandig kunnen blijven. Dat heeft onze ploeg ook bewezen in de bestuursperiode 2000-2012 onder burgemeester Freddy Vanmassenhove. Wie de nationale media volgt, zal ook gemerkt hebben dat fusies vooral een thema zijn van twee partijen nl. CD&V en N-VA.
3 Zone 30 moet herbekeken worden
We willen allemaal verkeersveiligheid en rust in ons dorp. Zeker aan de schoolpoorten. Meer respect voor wandelaars en fietsers. Dat hoort zo in een dorp zoals het onze met veel groen, kleine straatjes en dreven. Wij geloven meer in een realistische snelheidsbeperking via een aangepaste, slimme infrastructuur en een hogere pakkans voor echte snelheidsduivels. Deze maatregel werd nauwelijks met inspraak ingevoerd en wordt dan ook door de burgers niet gesmaakt. Inspraak zorgt voor gedragen beslissingen.
4 betere woon- en leefkwaliteit
Als het neerkomt op het creëren van een meer veilige woon- en leefomgeving moet onze gemeente ambitieuzer zijn dan wat zij hiertoe de laatste zes jaar heeft gedaan. De ANPR-camera’s aan de grenzen van de gemeente met Deinze (Groene Brug en rondpunt Oude Vierschaar) en Sint-Denijs-Westrem (Kortrijksesteenweg) zijn een stap in de goede richting. Dit is echter geen verdienste van onze gemeente. Ze zijn, mede door ons aandringen in de Politieraad, geplaatst door Politiezone Schelde-Leie. De gemeente plaatste één camera op de Mortelputstraat aan de grens met Gent. Bijkomende camera’s op enkele strategische locaties binnen het grondgebied van onze dorpen (b.v. Brakel) en in samenspraak met grensgemeenten (b.v. Moeistraat, Palepelstraat), zullen ervoor zorgen dat mensen met minder goede bedoelingen niet langer door de mazen van het net glippen. Er mag bovendien gerust wat meer blauw op de straat. Meer preventief dan repressief optreden.
5 verkeersveiligheid: fietspaden en dringende herinrichting probleemstraten
Onze gemeente heeft een grote achterstand op het vlak van fietspaden. Op sommige plaatsen moet je gewoon uitwijken naar de rijweg. De zwarte punten zijn in kaart gebracht en moeten aangepakt worden. Veilig kunnen fietsen in Latem en Deurle heeft voor ons een grote prioriteit. Ook voetpaden verdienen meer aandacht. Latem en Deurle zijn dorpen waar we graag veilig rijden, ook met de auto en dat is soms moeilijk door het zware verkeer dat door onze dorpen rijdt: werfverkeer, aannemers, ruimdiensten, alle begrip, maar onze soms unieke, groene en vooral smalle straten zijn daar niet voor geschikt. We willen dus een politiek voeren om dit te ontmoedigen, gekoppeld aan een realistische toepassing van zone 30. En woonstraten moeten terug WOON– straten worden, waarbij woonveiligheid ook centraal staat. De probleemstraten zijn bekend. Wij gaan deze prioritair aanpakken. Een mobiliteitsadviesplatform kan waardevolle ondersteuning bieden aan het beleid.
6 wonen en leven in onze gemeente verbeteren
Sociale woningen, kangoeroewoningen, co-housing, assistentiewoningen. Daar willen wij op inzetten. Dat zijn woningvormen die inspelen op de evoluties in onze huidige maatschappij en rekening houden met veranderende gezinssituaties. En het is een ideale manier om via mantelzorg en andere vormen van zorg families en vrienden zo lang mogelijk dicht bij elkaar te laten wonen. Voor jong en oud. Vereenzaming moet worden tegengegaan door het ondersteunen van sociale netwerken, een gezelschapsdienst, ouderenconsulenten, inrichten van cursussen die mensen samenbrengen en hen iets bijbrengen (EHBO, digitale opleiding (gebruik van tablet), enz.).
7 Hooglatem opwaarderen
Mogen we u even meenemen in de tijd? Door de gewestplannen, opgemaakt in Brussel en daterend van 1977, kreeg Hooglatem grotendeels de bestemming "woonuitbreidingsgebied". Dit betekent een zone waarop op termijn mag gebouwd worden. Tegen deze beslissing kwam er gedurende meer dan 23 jaar Welzijn bestuur, nooit protest of bezwaar. Ondanks de vaststelling dat dit gebied waterrijk was werden er tijdens deze Welzijn bestuursperiode meerdere verkavelingsvergunningen verleend, met alle gekende negatieve gevolgen voor de eigenaars/bewoners. Pas onder het VLD+ bestuur, onder leiding van burgemeester Freddy Vanmassenhove, konden via een akkoord tussen de N.V. Hooglatem (vereniging van meerdere projectontwikkelaars en eigenaars van de gronden) en de gemeente, de nodige infrastructuurwerken (aanleg Westerplas, Oosterdijk, overstromingsgebieden) worden uitgevoerd op kosten van de N.V. Hooglatem, om dit gebied zowel voor de bestaande woningen als de te ontwikkelen gebieden, te vrijwaren van overstroming en wateroverlast. Door deze aanpak zijn de woningen en gronden inmiddels fel in waarde gestegen, wat een goede zaak is voor de bewoners/eigenaars. Dit zijn de feiten. Welzijn zat toen al sedert 2000 in de oppositie. Ons beleid voor Hooglatem, wil een slim beleid zijn. We willen vermijden dat de inwoners van onze gemeente wel eens voor torenhoge schadevergoedingen aan de bouwpromotoren zouden moeten opdraaien. Aanpakken dus, met respect voor alle regels en in het belang van de inwoners van Hooglatem èn de hele gemeente.
8 de toekomst van Deurle dorp vrijwaren
U weet het nog: Deurle werd exact 10 jaar geleden (mei 2008) het mooiste dorp van Oost-Vlaanderen na een wedstrijd van Radio 2 en Het Nieuwsblad. En in datzelfde jaar blonk de gemeente in een studie van de universiteit van Louvain-la-Neuve ook al uit als de meest aangename van de provincie om in te wonen. Na 8 Jaar VLD+ beleid sedert 2000 was dat toen iets om terecht trots op te zijn. Wij geloven niet dat de aankoop van de z.g. site Cnops, gelegen tussen Pastorie en Pontstraat (kostprijs 1,5 miljoen euro) en de herinrichting ervan tot een stadspark, die in totaal een geraamde kost van meer dan 700.000 euro zou vragen, een goeie zaak is voor het DNA van het mooiste dorp van Oost-Vlaanderen. Waarom maken we van de Pastorietuin geen aangename boomgaard waar lokale en beloftevolle Latemse kunstenaars de kans krijgen om hun werk te tonen en waar in de zomer soms ook akoestisch kan gemusiceerd worden? Waarom geven we de kleine woningen aan de Pontstraat geen nieuwe functie in de plaats van ze zomaar te slopen? De haalbaarheid hiervan onderzoeken, is een rol voor de Cultuurraad i.s.m. verenigingen zoals Erfgoed Deurle, Latemse Kunstkring en andere. Die verenigingen zijn experten in hun materie en moeten een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van onze dorpen.
9 een correct beleid inzake ruimtelijke ordening
“Voor Latem en Deurle” wil de open ruimte maximaal vrijwaren en het bosrijk karakter van het woonpark bestendigen. Wij willen echter vastgelegde regels van bouwvoorschriften die voor iedereen gelden! Burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele (Welzijn), bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, stelde bij het begin van haar ambtstermijn dat ze vijf Ruimtelijke Uitvoerings Plannen (RUPs) zou opstellen, gevolggevend aan een door VLD+ bestuur in 2006 unaniem goedgekeurd Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Het betrof de RUPs: Latem Kern, Woonbos, Steenweg, MDD en Molenhoek-Hoge Heirweg. Een RUP heeft als voordeel dat voor iedere burger dezelfde regels gelden (wat kan en wat niet kan), en dat er geen beleid “à la tête du client” kan gevoerd worden.
Wat is er de laatste vijf jaar “gerealiseerd”?

- Het RUP “Leievallei”, dat zo goed als af was bij het eind van vorige legislatuur, is afgewerkt begin 2013.      
- En niets anders!
Wat is er “opgestart” maar achteraf weer afgevoerd (kostprijs ruim €70.000):
- RUP Museum Dhondt-Dhaenens (het RUP is door de Gecoro –Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening- negatief geadviseerd en uiteindelijk afgevoerd)
- RUP Latem kern.
Wij gaan dat beter doen!

10 gemeentelijke infrastructuur
Infrastructuur op maat van onze mensen, dat moet onze prioriteit zijn. Als je onze gemeente vergelijkt met de omliggende gemeenten, scoren we slecht op vlak van infrastructuur. Mensen uit Deurle gaan sporten in Nevele, mensen uit Hooglatem in De Pinte. Onze sportaccommodaties zijn aan vernieuwing toe (Sporthal, FC Latem, andere sportverenigingen,…). Elektrische laadpalen kunnen geplaatst worden. Onze cultuuraccommodatie is zogezegd bewust kleinschalig gehouden. Zo kleinschalig dat we achteraan bengelen als kunstenaarsgemeente op het vlak van onze cultuurzalen. Onze gemeente heeft dringend nood aan een polyvalente zaal voor onze senioren, de eigen jeugd, en allerlei initiatieven van ons verenigingsleven. Volgens ons moeten nieuwe bib, documentatie- en archiefcentrum en polyvalente zaal in één gebouw kunnen, op één site. Dat heet efficiënt bestuur en voorzichtig omspringen met belastinggeld. Als wij vragen aan de bevolking “hoeveel is een nieuwe bibliotheek u waard?” is het antwoord niet “meer dan twee miljoen”. Voor dat geld ben je aardig op weg naar een multifunctioneel gebouw waarvan de bibliotheek dan onderdeel zou zijn. Een gemeente moet ook een aantal gebouwen durven verkopen. De Oase in Hooglatem moet op korte termijn vervangen worden door een volwaardig alternatief. Geen oplapwerk. Hooglatem is een kern van onze gemeente die volle steun verdient. Een kunstwerk ontbreekt er nog in het straatbeeld.
11 dienstverlening
Is het Gemeentehuis een voldoende OPEN HUIS? Daar kan je toch over discussiëren vinden wij. De website is een grote verbetering. Soms moet je als bestuur de openingsuren van de gemeente aanpassen aan de beschikbaarheid van de bevolking, Een nocturne b.v. één keer per week tot 20u, om onze hardwerkende tweeverdieners de kans te geven om officiële zaken te regelen na kantooruren. Een spreekuur voor senioren. Ook het Dorpsmagazine mag aangepast worden. Het kan een blad zijn dat korter op de bal speelt en ook verslag uitbrengt van wat voorbij is, want dat gebeurt nu niet (b.v. besluiten gemeenteraad). Een Seniorengids zou welkom zijn. “Voor Latem en Deurle” stelt de mens centraal, in alle beleidsdomeinen. Mensen maken het dorp, niet de beleidsmakers. En daarom willen wij maximaal samenwerken met de adviesraden. Hun teksten en adviezen hebben maar één ding voor ogen en dat is de zaken verbeteren voor onze inwoners op het vlak van sport, cultuur, jeugd, senioren, bibliotheek, ruimtelijke ordening. En dat willen wij ook.
12 bevorderen ons sociaal weefsel en dorpsidentiteit
Een hart voor ons dorp en zijn inwoners. Volgend voorjaar plannen we in het Museum Gevaert-Minne een evenement ‘Grensontmoetingen’. Waar Deurlenaars, Hooglatemnaars en Latemnaars (dus van beide kanten van de Kortrijksesteenweg) elkaar ontmoeten op de grens tussen de twee dorpen, waar de ondernemers uit onze gemeente zich kunnen voorstellen, en waar buitenlanders of expats die hier vaak al jaren wonen in het sociale netwerk kunnen opgenomen worden. We houden een opendeur in het Gemeentehuis, met als slogan ‘Uw dorp – Uw huis’ U ziet (punt wegdoen) het: onze ploeg zet maximaal in op het bewaren van de authenticiteit van onze dorpen, en op het samen-leven, en samen-zijn, met de structurele inspraak die u verdient als inwoner. Dorpsidentiteit. Ons dorp heeft een rijke historiek en een traditie van geborgenheid en verdraagzaamheid. Wellicht heeft dit verleden onze voorouders geïnspireerd om zorgzaam te reageren als het gaat over ons dorpsweefsel en onze mooie dorpskernen en wegen. We stellen jammer genoeg vast dat onze lokale jeugd na het afstuderen veelal deze geborgenheid moeten verlaten, dit wegens een gebrek aan betaalbare woningen. Daarom willen wij een plan opstellen om onze zonen en dochters de kans te geven om hier te blijven en terug te keren. Dorpsidentiteit wordt ook bepaald door wie wèrkt in een dorp. De laatste jaren werden onze middenstanders stiefmoederlijk behandeld met nauwelijks overleg en zonder oplossingen voor de verkeersknoop en parkeerplaatsen in de Maenhoutstraat b.v. De Middenstand mag wat meer gerespecteerd worden en dat willen wij aanpakken met brede steun aan organisaties zoals Unizo, Laethem Business Friends en Ondernemend Latem.

Hoe zit het met de gemeentefinanciën?

Financieel beleid... waarborg op autonomie en dienstverlening op maat. Met twaalf jaar beleid achter de rug, en een schepen voor financiën door ons aangeleverd, lieten we bij de coalitiewissel in 2013 een ruime financieringsreserve achter van meer dan 5 miljoen euro, terwijl de schuld per inwoner, die in 2000 bijna 1500 euro bedroeg, gehalveerd werd tot ongeveer 750 euro. De reserves waren onder andere voorzien voor de bouw van een vernieuwde bibliotheek - polyvalente ruimte - documentatie en archiefcentrum en voor een vernieuwde Oase. Maar de spaarpot (uw spaarpot) is intussen bijna op en om de veelbesproken bib nu te realiseren zal men dus nieuwe leningen moeten aangaan, zo staat ook in het actuele meerjarenplan van de huidige bestuursgroep. Andere realisaties bleven uit, enkele dure aankopen (gevolgd door slopingen soms) niet te na gesproken. Onbegrijpelijk, want niet alleen de reserves werden opgesoupeerd, er is in de laatste zes jaar een stijging van bijna 30% van de inkomsten...dus ruimte om de juiste dingen te doen, ruimte om reserves opnieuw op te bouwen. Helaas niet. Het zittende bestuur geeft door het niet oplossen en vooruitschuiven van bepaalde dossiers hoge kosten veroorzaakt die (nog) niet uit de cijfers blijken. Hier is “aanpakken” wederom de boodschap. Het vertonen van zogenaamd positieve cijfers in 2017 is enkel te danken aan het uitblijven van investeringen in noodzakelijke werken, het niet aanleggen van een “spaarpot" en het doorschuiven van de lasten naar het einde van 2018 (door het aangaan van nieuwe leningen dus). Gelukkig kon onze fractie in de gemeenteraad vermijden dat er belastingen werden verhoogd, meer zelfs mede onder onze impuls werden de heffingen op de economische activiteiten en zelfstandigen naar beneden bijgestuurd met circa 30%. Ons ontwerp-meerjarenplan 2019-2024 voorziet ook in de aanpak van het gemeentelijk patrimonium; onze mooie gemeente telt 26 panden (!), incl gemeentehuis, 3 schoolgebouwen, en zelfs zonder 2 kerken, seniorenflats en sportterreinen mee te tellen. En het huidig beleid heeft er nog wat (dure) bij aangeschaft ! Dit vergt een hoog onderhoud en opvolging, want anders verloedert ons patrimonium. Dit moet ook worden aangepakt en gecentraliseerd, o.m. via enkele desinvesteringen, wat ons project van multifunctioneel gebouw kan financieren. Mits goede aanpak dus met gesloten beurs, bijgevolg zonder enige extra cent kost!
Foto
Website by Clé des Champs © 2020 Voor Latem en Deurle
Privacy and Cookies Policy
  • Home
  • Mandatarissen
  • Contact